Terlemeyi Önleyen Bitkiler
Güncel Oca 21, 2017
Ter; vücutta biriken sıvının, hararete bağlı olarak deri kanalı ile atılmasıdır. Isının yükselmesine bağlı olarak, terleme oranı da artar. Ter atmak, aslında oldukça faydalıdır fakat kokusu ve çirkin görüntüsü nedeni ile çevreye rahatsızlık verir. Aşırı terlemenin, birçok sebebi vardır. Özellikle troid hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, menopoz, obezite ve sinir hastalıkları, normalden çok daha fazla oranda terlemeye neden olur. Düzenli kullanılan bazı ilaçların da vücuttaki ter oranını artırdığı bilinmektedir.
Ter kokusu, tüketilen besinler ile yakından ilgilidir. Sarımsak, soğan, sakatatlar ve baharatlı yiyecekler, ter kokusunun daha fazla rahatsız etmesine neden olur. Yaz aylarında, sebze meyve gibi hafif gıdalar ile beslenerek, ter kokusunu azaltmak mümkündür.
Terlemenin faydaları saymakla bitmez. Bedendeki yağların yakılması için oldukça etkilidir. Yine ödem oluşmasını önler. Bu sebeple özellikle spor yapan kişilerin, formda kalması için önemlidir. Ter oranını azaltmak için tıbbi bazı uygulamalar mevcuttur. Botoks ve cerrahi yöntemler en sık tercih edilen teknikler olarak dikkat çeker. Terleme miktarını azaltmak için doğal bitkilerden de faydalanmak mümkündür.
Adaçayı ile terlemeye son; bakterileri yok etme özelliği ile bilinen adaçayı, düzenli kullanıldığında terleme miktarını düşürür. Bir haftalık adaçayı kürü ile terlemeyi önlemek için, her gün aç karnına 3 defa bir çay bardağı adaçayı içilmesi önerilir. Ayrıca, banyo suyuna bir tutam adaçayı atmak, besinler nedeni ile oluşan ağır ter kokusunu yok edecektir.
Üzüm sirkesi ile terlemeye son; yine bakteri önleme özelliği bulunan üzüm sirkesi, bir miktar bal ile karıştırılıp bir su bardağı suya dökülerek içildiğinde, terleme oranını azaltır. Ayrıca ter kokusunun önüne geçer. Banyo suyuna bir miktar üzüm sirkesi karıştırmakta mümkündür. Deri üzerinde biriken bakterileri yok eden üzüm sirkesi, sırt ve göğüs gibi bölgelerde oluşan minik yağ bezelerinin de önüne geçecektir.
Kırkkilitotu kürü ile terlemeye son; kırk kilit otu, adaçayı ile karıştırılarak kaynar suyun içinde çay gibi demlenir. Hazırlanan karışım bir hafta her gün 3 defa içilir. Soğuk olarak içilmesi gereken karışım, terleme oranı azaltacak, oluşan ter kokusunun önüne geçecektir.