Soğuk Havada Beslenme Yöntemleri
Güncel Oca 19, 2017
Kış mevsimi süre açısından uzun ve soğuk, yağışlı ve hastalıklarla geçen mevsim olarak tanımlanıyor. Bu mevsim sürecinde ekseriyetle üşür, soğuk algınlığına maruz kalır, hastalanıp yatağa düşüyoruz.
Soğuk almak ve üşümek insan metabolizması tarafından vücuda alınabilen hassas konuların başında gelir. Aynı zamanda ruhsal çöküntü ve tembelliğe davetiye çıkaran durumları ortaya koymaktadır. Bütün bu sorunların üstesinden gelebilmek için hangi tedbirleri almamız gerekiyor? Bunu kendi yöntemlerimizle giderebilmek oldukça basit işlemler sonucunda gerçekleştirilebilir. Birinci önlem olarak öncelikle sıkı giyinmek sağlıklı seçim olmalıdır. Kalın giyinmenin yanı sıra gıdalarımıza dikkat ederek üşütmenin ve kış hastalıklarına yol açmanın tedbirlerini alabiliriz. Kış aylarında yapılan gıda takviyesi oldukça önem taşıyan konuların başında geliyor.
Beslenme uzmanları tarafından kış aylarında sıcak yiyecekler ve aşırı olmamak kaydıyla hamurdan oluşan gıdaların tüketilmesi konusundaki uyarıları dikkate almak gerekiyor. Bu tür yiyecekler vücuda fazla enerji sağladığından öncelik kazanan yiyeceklerdir. Et türü ve benzeri yiyeceklerin zaman zaman tüketilmesi bu tavsiyeler arasında yer alır. Ette fazla protein bulunması nedeniyle vücudun hastalıklara karşı olan direnci arttırmaktadır.
Çorba ve Turşu Tüketin
Kış aylarında sevilerek tüketilen ve sofralarımızdan eksik olmayan acı tarzda turşular yenilmeli. Acı turşu vücudun sıcaklık derecesini arttırır ve ısınmamızı sağlar. Buna mukabil vücutta ödem oluşturduğundan ötürü aşırı derecede tüketilmemeli. Kış aylarının en gözde yemeği tabi ki çorbalar.. Büyük küçük tarafından sevilerek içilen çeşit çeşit çorbalar kırıklığa, nezleye, gribe karşı en etkin koruyuculardır. Çorbalar aynı zamanda vücudumuzda tokluk hissi oluşturur. Metabolizmaya hız kazandırarak uzun zaman tok kalmamızı sağlamaktadır. Hasta olunsa da olunmasa da her gün bir yumurta yemek protein ve B vitamini açısından bağışıklık sistemlerimizi güçlendirmede en büyük yardımcılardan biri olmaktadır.
Balık En Koruyucu Besinlerden Biri
Balık Omega3 yönünden çok zengin bir besin. Üretim çiftliklerinde üretilen balıkların yerine denizde yetişmiş balıkların tüketilmesi sağlığımız açısından faydalıdır. Bu tür ürünler vücutta bulunan bakterilere karşı direnç göstererek koruyucu görevler üstlenir. Süt ve süt ürünleri temel gıdalarımız olarak günlük yaşamda olumlu etkilere sahip besinler arasında bulunuyor. Bu besinler vücudumuzun D vitamini ihtiyacını karşılıyor ve olası kış hastalıklarına karşı yeterli direnci sağlıyor.
Kalorili Atıştırmalık ve Kuruyemişler Enerji Sağlıyor
Düşük karbonhidratlı besinlerimiz arasında yer alan tatlılar açlık gideren besinlerin başında gelmektedir. Buna karşın kilo aldırıcı ve yağ yapıcı özelliğe sahiptirler. Aynı zamanda enerji sağlayarak vücut ısısının yükselmesine yardımcı olurlar. Bu nedenle tatlılar gereğinden fazla tüketilmemelidir. Kış aylarında bol miktarda kırmızı et tüketilmesine özen gösterilmeli. Kırmızı et demir eksikliğine karşı bu vitamini en çok destekleyen besin olarak bilinir. Günlük beslenme programlarında bu tür besinlerin mümkün olduğunca tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Kış aylarında üşümemek sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi yönünden faydalı olan diğer besinler içinde atıştırmalıklar bulunur. Bunlar kuruyemiş sınıfında olan kuru üzüm, kuru kayısı, dut kurusu, çikolata türü besinlerden oluşmaktadır. Ayrıca her tür pekmez üşümeye karşı en sağlıklı ve vücudun ısınmasını sağlayan faydalı besinlerden biridir. Belirtilen besinlerin dışında kış sebzelerini de yabana atmamak gerekiyor. Lahana, pırasa, ıspanak, pazı, havuç, siyah turp, taze soğan, patates vb. sebzelerin beslenme programına alınarak tüketilmesi sağlık açısından önemli bir yer tutmaktadır.