Hangi Besinler Ateş Düşürür?
Güncel Oca 19, 2017

Hangi besinler ateş düşürür? konusuna geçmeden önce farklı konulara açıklık getirmekte fayda görmekteyiz. Vücudumuz tam bir denge içerisinde yaratılmış mucize hesaplamalarla bezenmiş mükemmel bir çalışma disiplinine sahiptir. Her biri farklı görevlerdeki vücut sistemleriyle, en küçük yapı taşı hücreleriyle, her bir organın yaratılış, görev ve vücudumuzdaki konumuyla tam anlamıyla takdire şayan, üzerinde araştırmaya değer ve merak uyandırıcı bir sirkülasyon içindedir. Bu yazımızda hastalanınca insanları korkutan vücut ısısının yükselmesi sonucu oluşan ateşin ayrıntılarını kaleme alacağız. Açıklamalarımız yine bizleri yukarıdaki yazdıklarımızı destekler nitelikte bir sonuca ulaştıracaktır.
İnsan Neden Ateşlenir?
İnsan neden ateşlenir? sorusunun cevabını vermeden önce şunu ifade etmeliyiz ki vücut ısısı ve yüksek ateş kavramları vücudumuzun harika mekanizması içinde incelenmesi gereken bir husustur. İnsan vücudunun belli bir ısıda olması gerekmektedir. Bu ısı düştüğünde de normalin üstüne çıktığında da insan kendini rahatsız hisseder. Üşür, terler ya da halsiz hisseder. Peki ne oluyor da vücut ısımız değişiyor? Enfeksiyon durumlarımızda vücut kimyamızda ne değişiyor da ateşleniyoruz?
İnsanın vücut ısısı ortalama 37 derece olmasının yanında kişiden kişiye de farklılık arz eder. Kimine göre sıcak gelen bir ortam kimine göre serin ya da soğuk gelebilir. Vücut ısısı 37.5 üzerini görmeye başladığında ateşleniyorsunuz demektir. Tabii bunu görebilmek için evde güvenilir bir ateş ölçer bulundurmakta fayda görmekteyiz. Birkaç çeşit ateş ölçer vardır. Kol altı, kulaktan ve uzaktan şeklinde farklı çeşitleri vardır. En güvenilir olanı kulaktan ölçenlerdir. Ebeveynler ya da bireylerin en çok yaptığı hata elle alna dokunmaktır bu yöntem yanıltıcı olabilir. Ateş ölçmek için isabetli bir tercih değildir.
Vücudumuzun denge ve yönetici organı beyin bu konuda da karşımıza çıkıyor. Beynimizin hipotalamus kısmı vücut ısımızı dengede tutmakla sorumludur. Adeta vücudumuzun termostatı hükmündedir. Grip ya da herhangi farklı bir enfeksiyonlu hastalık durumlarımızda hipotalamus vücut ısımızı yükselterek vücut için bir savunma mekanizması oluşturmaktadır. Ateş dediğimiz yüksek vücut ısısı bu şekilde oluşmaktadır. Enfeksiyonlu dönemlerimizde bizi korkutan ateş aslında vücudumuzun söz konusu enfeksiyona karşı kendisini korumak için geliştirdiği kalkanıdır. Genellikle ebeveynlerin ve bireylerin korkuyla karşıladıkları yüksek ateş yazımızla anlıyoruz ki o kadar da korkulacak bir semptom değilmiş.
Hangi Besinler Ateş Düşürür?
Yüksek ateşle ilgili doktorunuzun tavsiye ettiği ateş düşürücü ilaçlar elbette kullanılmaktadır. Peki ateşin bitkilere bakan yönü var mıdır varsa nedir? Hiç kimyasallara başvurmadan o besin ya da bitkileri tüketerek ateşimizi normal değerlere indirgeyebilir miyiz?
Grip, nezle, öksürük, soğuk algınlığı gibi hastalıkların bitkisel tedavi yöntemleri çok konu edilmiştir. Bir de ateş için neler yapmalıyız. Sizler için araştırdık. İşte hangi besinler ateş düşürür? sorusunun cevapları
1. En baş söylememiz gereken bol su içmektir.
2. Tarçın
3. Yaban mersini
4. Zencefil
5. Söğüt kabuğu
6. Fındık
7. Adaçayı
8. Yeşilçay
9. Koyu yeşil yapraklı sebzeler
10. Zerdeçal
11. Türk kahvesi
12. Kekik
13. Pancar
Ateş Düşürücü Çay Tarifi
Öncelikle ateşinizin düşüyor olması terlemenizle ilgilidir. Terliyorsanız ateşiniz düşüyor demektir. O halde terle birlikte vücut sıvı da kaybedeceğinde böyle bitki çaylarını kesinlikle tercih etmelisiniz.
Malzemeler
Bir iki dal adaçayı
Çubuk tarçın
Karabiber
Kabuğuyla Limon
Bal
Yapılışı
Öncelikle dal olarak kullanacağınız adaçayı yaprakları ile çubuk tarçını şöyle bir soğuk sudan geçirin, yıkamanızda fayda vardır. Bir miktar kaynamış suya bütün malzemeleri ekleyin. Unutmayın! Çaydanlık ya da bardağınıza önce sıcak su sonra suyun içinde bitkileri salıyorsunuz. Tarçın demini ancak salar en az 5 dakika üzeri kapalı olarak demleyin sonrasında da için.