MEBBİS’te zümre oluşturma, yıllık plan nasıl yapılır?
Güncel Kas 16, 2018
Eğitim/öğretim hayatının en temel direği öğretmenler, kutsal görevlerinin en büyük yardımını hiç şüphesiz Milli Eğitim Bakanlığı’ndan görüyor. Zümre oluşturma, modüller, yıllık plan hazırlama gibi detayları öğrenip yapabilecekleri MEBBİS girişini ve daha fazlasını sizler için anlattık…
e-Müfredat’a nasıl giriş yapılır?
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı çalışanlar, e-mufredat.meb.gov.tr sitesine girip “M.E.B. Personel Girişi”nde yer alan “MEBBİS bilgilerinizle giriş yapmak için tıklayınız.” komutunu onaylayarak sisteme girebilirler.
MEBBİS’te yıllık plan hazırlamak
Sisteme giriş yaptıktan sonra yıllık plan işlemleri için önce “Yıllık Plan” sekmesine tıklamalısınız. Bu kısmın sol tarafındaki menüde bulunan “Yönetimsel İşlemler”in altında yer alan “Bakanlık İşlemleri”/ “Bakanlık İş Takvimi” bölümleri yalnızca Bakanlık’la ilgili birim çalışanlarına özeldir. 2014’ten beri bu sekmede Orta Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından yıllık çalışma takvimi verilerinin girişi yapılır. ‘’İl M.E.M İşlemleri” kısmının altında bulunan “M.E.M. İş Takvimi” ise İl Millî Eğitim Müdürlükleri’nin iş takvimine ait verileri barındırır.
Zümre nasıl oluşturulur?
Kurul veya zümre olarak adlandırdığımız oluşumların bulunduğu yer, “Yönetimsel İşlemler” başlığı altındaki “Eğitim Kurumu İşlemleri” sonrası yer alan “Kurul Tanımlama” ekranıdır. Bu bölüme sadece yetkili idareciler, okul kurul/zümre başkanları giriş yapabilir. İlçe ve İl Millî Eğitim Müdürlüklerinin kurul/zümre tanımlamaları, ilçeler için “İlçe M.E.M. Zümreler ve Sonuçlar”dan iller içinse “İl M.E.M. Zümreler ve Sonuçlar” ekranından oluşturulabilir.
Başlık altında işlem yapılabilmek için iş takvimi seçili olmalıdır. “Kurul Tanımlama” kısmına girmelisiniz. Eğer buraya giriş izniniz yoksa ilgili eğitim kurumu müdürlüğü “Eğitim Kurumu Zümre Başkanları” isimli ekranı kullanarak bu izni sağlayabilir. Girişten sonra önceki senelerin iş takvimlerini seçerek o zamanın dönem işlemlerine de erişebilirsiniz. “Yapılacak İşlemler” menüsünde bulunan “Kurul/Zümre bilgilerini katılımcıların görebilmesi için onaylıyorum.” seçeneğine tıklayarak kurul/zümre verilerinin, katılımcılara ön bilgi olarak ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Zümre ile ilgili yer, tarih, açıklama ve gündem belirledikten sonra bu içerikler katılımcılar ve kurul/zümre başkanı tarafından kaydedilir. Devamında “Yeni Kayıt” ya da “Kayıt Güncelle” komutlarından birine tıklayarak zümreye katılacak tüm kişilere kurul bilgisi kısa mesaj (SMS) ve mail olarak otomatik olarak gönderilir.
Zümre öğretmenlerinin görevleri
- Yıllık Plan
- Yönetimsel İşlemler
- Eğitim Kurumu İşlemleri
- Kurul Toplantı Bilgilendirme
- İlgili toplantının sol tarafında yer alan kalem simgesi tıklanır.
- Katılım durumunun mazeret olmaması halinde, “Toplantıya katılacağım.” maddesi işaretlenir.
- Toplantıda ele alınan her gündem maddesi için alınan karar varsa, ilişkili maddenin sol tarafında yer alan kalem simgesine tıklanır. Açılan sayfadaki ekrana kararla ilgili veriler işlenir. Son anda ‘Kaydet’ butonuna tıklamayı sakın unutmayın.
- Son olarak zümre toplantısındaki her öğretmenin “Kurul/Zümre kararlarını okudum ve kabul ediyorum.” maddesini işaretleyip kaydet butonuna basması gerekir.