Kordiseps nedir? Faydaları nelerdir?
Güncel Ara 28, 2020
Katil mantar ve tırtıl mantarı olarak da anılan Kordiseps, bir takım böceklerin ya da mantarların parazitleri olarak bilinen bir grup mantarın cins ismidir. Dünya üzerinde sayısı 750’nin üzerinde bulunan Kordiseps mantar türü mevcuttur. Genel anlamda Kuzey Amerika, Güney Asya ve Avrupa ülkelerinde yetişmektedir. Birden fazla mantar türü içerisinde kordiseps hakkında konuşulmuş olsa da, hangisinden bahsedilmiş olduğunu belirtmek zordur. Sinensiz, en fazla bilinen ve üzerinde çalışmalar yürüten bir Kordiseps türüdür. 2007 yılında ise bilim adamları tarafından bu tür için diğerlerinden bağımsız bir halde olduğu keşfine vardılar. Bunu tamamı ile yeni bir cins olan Ophiokordiseps’e yerleştirildi. İsmi Ophiokordiseps sinensis değiştirimiş olsa da, şuanda yaygın bir şekilde C.sinensis ya da yalnız kordiseps olarak isimlendirilmiştir.
Tipik bir mantar türü olmayan Kordiseps, doğadaki büyüme şekli açısından bilim adamlarının uzun süredir büyülenmesine neden olmuştur. Mantarın sporları güve tırtıllarına bulaşmasından dolayı tırtıl mantarı takma adını da almıştır. Adı geçen küçük sporlar ise sonrasında böcek gövdesine yayılması ile son olarak larvaları öldürüp miselyum adı verilen mantar kütlesine dönüşmektedir. Meyve gövdesi adı verilmekte olan ince sap ise sonrasında cesetten filizlenerek, sporların serbest kalmasını sağlar ve döngüsüne kaldığı yerden devam etmektedir. Aslında burada mantar-tırtıl kombinasyonu ise büyük üne sahip Çin’in geleneksel ilaçları arasında yer almıştır. Uzunca bir zamandır tentür ve çaylardaki libidonun artırılması için, yorgunluğunun azaltması ve akciğer ile böbrek rahatsızlıklarına karşı savaşmak açısından kullanım görmüştür.
Kordiseps, daha geniş açıdan değerlendirildiğinde canlılığın ve uzun ömürlülüğün artırmaya yönelik iddiaların ortaya atıldığı bir tonik olarak kabul edilmiştir. Standart hale getirilmiş ekstraktlar dahi Çin genelinde yaygın bir şekilde tıbbi kliniklerde kullanılmaya devam etmektedir. Buradaki bazılarının da ilaç olarak sınıflandırılmasını sağlamıştır. Diğer türdeki mantarlardan farlılık yönü gösteren kordiseps, güve tırtıllarını istila etmesi ve öldürmesi ile doğada büyümektedir. Genel anlamda ise afrodizyak ve tonik olduğu da iddia edilmektedir.
Yapılan klinik çalışmaları sonrasında Kordiseps yan etkileri açısından nadir de olsa ağızda kuruluk, mide bulantısı ve ishal olarak görülmektedir.