Atölye Sistemi ile Anaokulu
Güncel Nis 03, 2018
Gelişen dünya düzeninde eğitim sistemlerinin de kendini yenilemesini gerektirmektedir. Okul öncesi dönemden itibaren lisans hatta doktora düzeyine kadar eğitim sistemlerinin kendini yenilemesi ve gelişmesi gerekmektedir. Bu konuda okul öncesinde daima bu yönde adımların atıldığı ve sürekli geliştiğini söylemek mümkündür. 2-6 yaş arasında verilen eğitimin diğer eğitim dönemlerinde çok büyük bir katkısı olduğunu düşünen eğitimciler ilk olarak bu alanda yoğunlaştığını söylemek mümkündür. Anaokulu ve kreş düzeninde son dönemlerin en çok dikkat çeken eğitim sistemi ise atölye sistemidir. Bu eğitim sistemiyle örnek verilecek kurumlardan biri olan ankarada kreş ve anaokulu alanında hizmet veren Çılgın Okul Öncesi Eğitim kurumlarının sistemini inceleme fırsatı bulduk. Yazının bundan sonraki kısımda bu okul ve atölye sistemi hakkında bilgiler sunulacaktır.
Ankarada anaokulu ve kreş alanında hizmet veren Çılgın Okul Öncesi Eğitim Kurumları olarak anaokullarımızda uzman kadromuzun hazırlayıp geliştirdiği atölye sistemi uygulanmaktadır. Bu sistem içerisinde montessori, çoklu zekâ, waldorf ve reggio emilia yöntemlerinden izler bulunmaktadır. Böylece uygulanabilir, çevreye koşullara ve türk kültürüne uyarlanmış bir yöntem sunulmaktadır.
Bu atölye sisteminde yer alan atölyeler ise, Bilim-Matematik, Sanat, Drama, Yapı-inşa, Mutfak, Dikiş-Hobi ve İlkokula hazırlık atölyeleridir. Sanat atölyesi ile çocuklarımız duygu ve düşüncelerini ifade etme şekilleri ediniyorken, Bilim atölyesinde dünyayı ve çevremizi temel olarak bilimsel yönden inceleme imkânı buluyor, bilimsel düşünme becerisi kazanıyor. Drama atölyesinde çocuklar düş ve sosyal becerilerini gerçekleştiriyor ve sahne ya da toplum önünde performans sergileme, kendini daha iyi ifade etme, sosyal duyarlılıklar kazanma gibi yetiler kazanmaktadır. Yapı inşa atölyesinde belli bir düzende ve amaç çerçevesinde bir yapıt inşa etme ya da oluşturma, ürün geliştirme becerileri kazandırılmaktadır. Neden sonuç ilişkisi kurma, malzemeleri tanıma, problemlere pratik çözüm bulma gibi beceriler kazanması hedeflenmektedir. Dikiş hobi atölyesinde ise çocuklarımıza zevk alabilecekleri ve severek yapacakları aktivite örnekleri sunulmaktadır. Mutfak atölyesinde koordinasyon, dikkat, azlık çokluk algılaması, genelden özele, özelden genele bakabilme yetisi, imkânları değerlendirme ve birşeyler üretebilme duygusu ve becerileri kazandırılmaktadır.
Ankarada özel anaokulu ve kreş alanında hizmet veren çılgın okul öncesi eğitim kurumları bu alanda 20013 yılından bu güne kadar sürekli kendini yenileyen eğitim sistemleri ile modern dünyanın çocuklarını daha da ileriye hazırlamaktadır.