Kolektomi Neden Yapılır?
Güncel Mar 26, 2018
Kalın bağırsaklarda yaşanan çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle tamamının bir kısmının alınmak zorunda olması işlemi kolektomi olarak adlandırılmaktadır. Kolon olarak adlandırılan bu kısımlarda meydana gelen çeşitli rahatsızlıkların önlenmesi amacıyla kolektomi yapılarak, sorunlu parçalar cerrahi müdahaleler ile alınmaktadır.
Kolektomi kaç çeşittir?
4 çeşit olarak uygulanabilen ve kolonun tamamının, sağ veya sol parçasının, yalnızca bir parçasının veya kolonun ve rektumun tümden alınması şeklinde adlandırılan farklı çeşitleri bulunan kolektomi ile ilgili olarak sizleri bilgilendirmek amacıyla bu yazımızda gerekli detayları aktarmaktayız.
Kolektomi hangi durumlarda yapılır?
Kolonda meydana gelen kanamalar, kolonun tıkalı olması, kolon kanseri, crohn hastalığı, ülseratif kolit gibi bağırsak problemlerine karşı önlem alabilmek ve rahatsızlıkları iyileştirmek amacıyla kolektomi yapıldığı bilinmektedir. Kolektominin zorunlu olduğu ve acil olarak gerçekleşmesi gereken durumlarda vakit kaybı yaşanmaması oldukça önemlidir. Bu yönüyle de kolektomi yaptırmak son derece önemli bir durum haline gelmektedir.
Kolektomi riskleri var mıdır?
Bacaklarda varis veya akciğerde kan pıhtısı, kanama, enfeksiyon riski, mesanenin veya sindirim sisteminin zarar görmesi, kolektomi yapılması esnasında uygulanan yöntemlere göre verilen zararlar ve yaşanacak riskler arasında yer almaktadır. Komplikasyonlar hakkında kolektomi operasyonundan önce sizlere daha kapsamlı bir şekilde bilgi verilecektir. Daha fazla riskinin olup olmadığını ve bunların ne kadar oranda sizleri bulacağını merak ediyorsanız, ilk olarak bu soruların yanıtlarını almanız gerekmektedir.
Kolektomi öncesi danışmayı unutmayın
Ayrıca bu işlemi yaptırmadan önce doktorunuzdan gerekli bilgileri almanız faydanıza olacaktır. Kolektomi öncesinde ve sonrasında sizi bekleyen durumların neler olabileceğini bilmeniz gerekmektedir. Bu nedenle danışma hizmetleri aldıktan sonra kolektomi yaptırmaya kendinizi hazır hissettiğiniz andan itibaren bu işlemlere başlanmasını sağlamalısınız.
Kolektomi yapıldıktan sonra kalan kısım sindirim sistemine yeniden bağlanacaktır. Böylece atıkların vücudunuzdan atılması amacıyla farklı yöntemlerin de kullanılabileceği görülecektir. Size bu konuda daha fazla bilgi verecek olan uzman doktorunuza gerekli soruları sormayı ve merak ettiklerinizi paylaşmayı unutmayın.