Evliliğe Hazır mısın?
Life style May 17, 2018

Evlilik Nedir?
Evlilik, tarihsel ve kültürel temelleri olan resmi, duygusal, davranışsal ve biyolojik yönleriyle sosyal bir sistemdir Evlilik, yetişkin yaşantısındaki en önemli ilişki sistemlerinden biridir. Bu sistem sürekli değişim içerisindedir. Yaşam döngüsü içerisinde kimi zaman aile sistem döngüsü, sağlıklı ve işlevsel olabilirken; kimi zaman sağlıksız olabilmektedir. Sağlılıklı evlilikler mutlu ve dengeli evliliklerdir. Sağlıklı evliliklerde çiftler yaşadıkları sorunlara duygusal tepkiler vermezler, sorunlarla uygun baş etme yöntemleri geliştirirler.
Mutlu evliliklerin özellikleri
- Değişime uyum sağlama,
- Uygun sınırlar koyma,
- Kişiler arası ilişkilerde açık bir iletişim tarzı kurma, etkin iletişim tarzlarını benimseme,
- Sorumluluk alma ve bunu destekleme,
- İlgi ve sevginin paylaşımı, yakınlık,
- Güven alma ve verme,
- Sistemin geleceği hakkında güven duyma,
- Aile bireylerine bağlılık,
- Kriz durumlarını iyi ele alabilme ve stresle baş edebilme, bu özellikler arasındadır.
Bahsedilen bu özellikler zaman zaman ailelerin sağlıksız örüntüler göstermeyeceği anlamına gelmez. Sağlıklı ailelerde de sağlıksız örüntüler görülebilir. Ancak önemli olan ailenin kısa zamanda dengesine kavuşabilmesidir.
Evlilikte Sorunlara Neden Olan Alanlar
- İletişim,
- Cinsellik,
- Anne-baba olma,
- Eşlerin kişilik özellikleri,
- Kök aile ile ilişkiler (eşin ailesi ile kurulan ilişkiler),
- Maddi kaynaklardaki yetersizlik ya da dengesizlikler,
- Evlilik dışı ilişkiler, kültürel farklılıklar,
- Cinsiyet rolleri,
- İş paylaşımı,
- Tartışmaların yönetilememesi,
- Şiddet.
Evlilik ilişkisinde yaşanan sorunlar ve bu sorunların çözülüp sistemin dengeye kavuşturulamaması çiftlerin hem ilişkiden aldıkları doyumu düşürmekte hem de ruh sağlıklarını etkilemektedir. Evlilik ilişkisinde mutluluğu yakalayamayan çiftlerin depresyon başta olmak üzere azalmış yaşam doyumu, cinsel işlev bozuklukları, öfke, tahammülsüzlükte artış, öz güven kaybı, karamsarlık gibi sorunlar yaşadıkları görülmektedir.
Bu noktada evlilik terapileri ve bireysel terapilerle çiftlerin ruhsal sağlıklarını düzenlemek, aile sisteminin işlevselliğini artırmak, çiftin kendi içerisinde ve çevre ile uyumunu artırmak amaçlanır. Sorunlarını çözmek isteyen ve daha sağlıklı bir ilişki sistemi geliştirmek isteyen çiftlere çift terapisi aracılığı ile soruna neden olan tutum ve davranışları fark ettirmek, sistemdeki duygusal sıkıntıyı azaltmak ve çözmek, uyumu artırmak, iletişim engellerini temizlemek, etkileşimi artırmak, tartışmaları kendine ve birbirlerine zarar vermeden yönetmek, ilişkideki güç dengesini sağlamak, sağlıklı sınırlar (ben-biz) oluşturmak, ilişkideki iyilik halini desteklemek ve artırmak, baş etme becerilerini düzenlemek amaçlanır. Diğer taraftan çiftler eğer boşanma kararı almışlarsa en az zararla bu sürecin atlatılabilmesini sağlamak, süreci sağlıklı bir şekilde yürütmek amaçlanır.
Evliliğe Hazır mısınız?
Evlilik bütün kız çocuklarının hayalidir. Kendi annelerini görüp örnek alan çocuklar küçük yaşlarda hep evlenmek ve çocuk yapmak ister. Ancak bu durum bazı şeyleri fark eder etmez değişir. Ömrünün her anını başkası ile geçirmek, alınması epey zor bir karardır. Bu kararı yanlış kişi ile verip hayatınızı mahfetmemeniz için evliliğe hazır olup olmadığınızı öğrenmeniz önemli. Bunu öğrenmenin bir kaç yolu bulunuyor.
Yazımızın devamında size yönlendireceğimiz sorulara verdiğiniz cevaplara göre evliliğe hazır olup olmadığınızı kendiniz öğrenebilirsiniz.
Sizin için değişmeli mi?
Evlenmeyi düşündüğünüz erkeğin sizin için değişmesini istiyor musunuz? Ya da sevdiğiniz bu haliyle gezegenin en yakışıklı, en kibar, kısaca en mükemmel erkeği mi?
Onu seviyor musunuz?
Özellikle uzun süreli ilişkilerde sevgi yerini alışkanlığa bırakabiliyor. Eğer sevgi, aşk yerini alışkanlığa bıraktıysa o ilişkinin yıllarca mutlu bir şekilde yürüme ihtimali çok düşük. Eğer çok takıntılı bir kişiliğe sahipseniz, alışkanlıklarınız sizin için herşeyden önemliyse ve değişimden nefret ediyorsanız durum farklı tabiki.
Mükemmel aşkı buldunuz mu?
Aslında en önemli soru bu. Mükemmel aşkı, mükemmel sevgiliyi bulduğunuzu düşünüyor musunuz? İlişkinizde kusurlar olduğunu mu düşünüyorsunuz? Yoksa sevgiliniz sizin için kusursuz mu? Eğer sevgiliniz sizin için kusursuzsa, onunla olduğunuz her an mutluysanız siz ömrünüzü onunla geçirmeye hazırsınız demektir. Peki ya çocuğa hazır mısınız?
Günün birinde ayrılacağınızı düşünüyor musunuz?
Günün birinde ilişkinizin biteceğini, yollarınızın ayrılacağını düşünüyor ve o gün geldiğinde ne yapacağınızın planlarını mı yapıyorsunuz? Sürekli olarak evliliğiniz yürümezse diye düşünüyorsanız evlenmeye hazır olmadığınızı söylememiz yanlış olmaz. Finansal ya da yasal durumunuz sonucu yollarınızın ayrılıp ayrılmayacağını tahmin etmek çok zor ama duygusal bağlarınızın kopacağını düşünüyorsanız yanlış yoldasınız demektir.
Evlilik sizin için zorunluluk mu?
Dış baskılar sonucu mu evlenmeye karar verdiniz? Aileniz ya da arkadaşlarınız sürekli size ne zaman evleneceğinizi mi soruyor? Ya da sadece yaşınızın ilerlediğini ve artık birisi ile evlenmeniz gerektiğini düşünüyorsanız durun! Bu gibi durumlarda verilen kararlar genelde doğru kararlar olmuyor. Eğer henüz hayatınızın aşkını bulamadıysanız biraz bekleyin elbet günün birinde ruh ikinizin karşınıza çıkacak. O gün geldiğinde sevmediğiniz birisi ile yaşıyor olmak istemezsiniz değil mi?
Pişmanlık hissediyor musunuz?
Partneriniz size evlenme teklif etti ve sizde anın büyüsü ile kabul ettiniz. Ancak sonradan evliliğin şu an için doğru bir seçim olmadığını düşünüyorsunuz. Pişmansınız. O zaman kendinize bir zaman ayırın. Evlenince hayatınızın olumlu ya da olumsuz nasıl değişeceğini düşünün ve hatta mümkünse bir köşeye yazın. Eğer bunları yaptıktan sonra hala daha pişmanlık hissi yaşıyorsanız maalesef siz evliliğe hazır değilsiniz.
Çocuğa hazır mısınız?
Çocuk istiyor musunuz? Belki siz istemiyorsunuz ama belkide partneriniz içten içe çok istiyor. Onun bu isteğini sürekli reddetmeniz ilişkinizin kötü bir çıkmaza girmesine ve ayrılmalara sebep olabilir. Evlenmeden önce partnerinizin çocuk konusundaki düşüncelerini, isteyip istemediğini ya da yakın gelecekte isteyip istemeyeceğini öğrenin eğer sizin düşünceleriniz ile benzeşmiyorsa bu evlilik doğru bir karar olmayabilir. Biraz daha düşünmekte fayda var.
Herşeyden önemlisi partneriniz ile bir ömür geçirmeye hazır olup olmadığınızı kendinize sormanız. Eğer onu gerçekten çok seviyorsanız, aşıksanız tüm sorunlar kendi kendini çözecektir ancak bundan emin olmanız gerekiyor.