Diş Eti Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri
Life style Haz 01, 2018
Diş eti hastalıklarının belirtileri nelerdir, neden oluşur?
Diş eti hastalıkları (periodontal hastalıklar), diş eti ve dişleri destekleyen kemik dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Pek çok kişi, diş eti hastalığı kavramını bilmemekte ve uyarı işaretleri ortaya çıktığında, bunları fark edememektedir. Oysa ki erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Sağlıklı diş eti; gül kurusu pembe renkte, sıkı kıvamda ve mat görünümdedir. İltihaplı diş eti ise şişkin, kırmızı, parlak ve yumuşak kıvamdadır. Eğer kişide diş eti hastalığı mevcutsa şu belirtiler görülebilir: iltihaba bağlı olarak ağızda koku ve kötü tat, kırmızı ve şiş diş etleri, ağızda tat bozukluğu, diş etlerinin çekilerek diş kökünün açığa çıkması, dişlerin sallanmaya başlaması, zamanla eğilen ya da çarpıklaşan dişler, diş etlerinde kaşınma hissi, diş fırçalarken ya da kendiliğinden diş etinde kanama. Bununla beraber, diş eti hastalıkları hiç bir bulgu vermeden de ileri safhalara ulaşabilir. Diş eti kanaması, toplumda oldukça yaygın görülen önemli bir ağız sağlığı sorunudur. Ağız ve diş sağlığının bozulmasının vücuttaki diğer organları da olumsuz etkilediği pek çok bilimsel çalışma ile gösterilmiştir. Bu nedenle başta diş eti kanaması olmak üzere, diş çürükleri ve ağız hastalıkları mutlaka önemsenmeli ve tedavi edilmelidir. Diş etleri, ağız ve dişlerin altyapısını oluşturduğundan diş eti kanamalarının takip edilmesi, gerekli durumlarda mutlaka bir uzman hekime gidilmesi önerilmektedir. Diş eti hastalığının önlenmesinde en önemli görev kişinin kendisine düşmektedir. Dişlerimizin sağlığını korumak için, günlük ağız bakımı işlemleri ile (doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanma) bakteriyel diş plağının uzaklaştırılması gerekmektedir. Diş hekimine düzenli aralıklarla gidilmesi de aynı derecede önemlidir. Günlük ağız bakımı işlemleri diş taşı oluşumunu en az düzeye indirebilir, ancak tamamen önleyemeyebilir. Diş fırçası, diş ipi veya diğer temizlik araçları ile ulaşılamayan bölgelerin bir diş hekimi tarafından değerlendirilmesi, mevcut diş plağı ve/veya diş taşının uzaklaştırılması açısından gereklidir.
Diş eti çekilmeleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Diş eti çekilmesi diş eti sınırının mine seviyesinin altına düşerek kök yüzeyinin açılmasıdır. Genç ve yaşlılar olarak toplumun tüm bireylerinde diş eti çekilmesi görülebilir. Yanlış teknik ile diş fırçalama, sert diş fırçalama, dişlerdeki yer değişikliği, yüksek ve anormal frenulumlar (dudak bağı), diş eti hastalıkları ve daha önce yapılmış hatalı dolgu ve kaplamalar diş eti çekilmesine yol açabilir.
Diş eti çekilmesi, diş hassasiyetine, estetik problemlere ve diş üzerinde plak birikmesine neden olarak kök çürüklerine yol açabilir. Bunun yanında diş eti sınırı belli bir seviyenin altına düştüğünde ve buna bağlı olarak dişleri çevreleyen sert doku tamamen ortadan kalktığında, diş kayıpları da görülebilir. Çekilmeye sebebiyet vermemek için, dişler orta sert bir fırça ile çok bastırmadan dairesel hareketlerle fırçalanmalıdır. Diş eti çekilmesi tedavisinde farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Çekilme olan bölgeye dolgu yapılabilir veya diş kaplanabilir. Ancak hastalanın çekilmeleri çok ilerlemiş veya estetik beklentileri yüksek ise diş eti cerrahisi yapılabilir. Bu tedaviler ile estetik problemler ve hassasiyet sorunları çözülebilir.
Peki diş eti hastalığı olan hastalarda beyazlatma veya estetik amaçla kaplama tedavileri yapılabilir mi?
Diş eti hastalığı olan kişilerin öncelikli olarak diş eti tedavileri yapılmalıdır. Diş etleri sağlıklı hale geldikten sonra hastanın beklentilerine göre beyazlatma, ortodonti veya kaplama tedavileri yapılabilir.
Doğru Diş Hekimi Nasıl Seçilir?
Herkesin belli dönemlerde diş hekimine ihtiyacı vardır. Hiç şikayetiniz olmasa bile yılda en az iki kez genel ağız temizliği ve check-up amaçlı diş hekimine gitmeniz önerilmektedir. Size en uygun olan diş hekimini seçmek biraz araştırma gereken önemli bir karardır. Eğer adres değiştirdiyseniz ya da yeni bir diş hekimine ihtiyacınız varsa, seçiminiz için nereden başlayacağınız kafa karıştırıcı bir dönemdir.
Gereksinimlerinize ve kişiliğinize uygun bir diş hekimi ile ilgili araştırmaya zaman ayırmaya değer; çünkü idealinde diş hekiminizle uzun soluklu bir ilişkiniz olacaktır. Diş hekiminizle kendinizi rahat ve güvenli hissetmeniz önemlidir. Eğer o maskenin, eldivenlerin ve aletlerin arkasındaki kişiye güvenirseniz bu deneyimde kendinizi çok daha huzurlu hisseder ve korkularınızı geride bırakırsınız. Çoğu insan için iyi bir diş hekimi bulmanın en kolay yolu, arkadaş ve çevredeki tanıdıklara danışmaktır. Bir diğer seçenek de diğer uzmanların tavsiyelerine kulak vermektir. Günümüzde internet ortamı da ihtiyaçlarınız doğrultusunda sizi belli adreslere yönlendirmektedir. Evrensel olarak reklamla doktor seçimi güvenilir bir yol değildir, çünkü hekimlerin en iyi reklamı; yaptıkları tedavilerdeki memnuniyettir. Bu sebeple tavsiyelere kulak vermek geçerli bir yöntem olmakla beraber herkesin iletişim kurabilme ve karşılıklı güven duyma frekansları kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Diş Hekimi Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Peki, bu gereksinimlere cevap verebilecek en doğru adresi bulmakta size hangi kriterler yardımcı olabilir?
Eğer başka bir adrese taşınıyorsanız, hali hazırda sizi takip eden diş hekiminize yeni adresinizde size yardımcı olabilecek bir referans sorabilirsiniz. Kısaca diş hekiminiz ulaşım açısından size uygun mu?
Seçiminizi yapmadan önce ilk sırada hekiminizin deneyim, tecrübe ve eğitim bilgilerini inceleyebilirsiniz. Eğer özel bir çalışma yapılmasını istiyorsanız, aday hekiminizin konuyla ilgili gerekli donanıma sahip olup olmadığına ve kendisine ait internet sayfasında ilgilendiğiniz konuya özel çalışmaları olup olmadığına bakabilirsiniz.
Eğer özellikle estetik ya da implant tedavisi istiyorsanız, o zaman hekiminizi bu alanlarda araştırarak seçmelisiniz. Çocuğunuz için çok iyi olan bir hekim sizin bu isteklerinizi karşılamak konusunda yeterli deneyime sahip olmayabilir.
Ağız ve diş sağlığı kliniklerinde personel ile yakından ilişkide olursunuz; bu sebeple diş hekiminiz kadar klinikte çalışan asistanların da ağız ve diş sağlığı konusunda eğitimli kişiler olup olmadığı da çok önemlidir. Konusunda deneyimli bir ekip çalışmasıyla istediğiniz memnuniyete sahip olabilirsiniz.
Diş Hekimi Çalışma Saatleri
Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus kliniğin çalışma saatleri ve randevuların sizinle uygun bir zaman dilimine denk gelip gelemeyeceğidir. Hekiminizin sizin zamanlamanız ile çatışmayacak, esnek çalışma saatlerine sahip olduğundan emin olmalısınız. Acil durum randevularının nasıl ayarlandığı hakkında bilgi almalısınız
Ağız ve diş sağlığı kliniklerinde hijyen oldukça önemlidir. Diş hekiminizi seçerken ortamın temizliğine, bekleme odası ile muayene odalarının ayrı olmasına ve hasta mahremiyetine önem verilip verilmediğine dikkat edin.
Alacağınız bir tanışma randevusu size çalışanları tanıma, kliniği inceleme ve diş hekimi ile bire bir görüşme olanağı sunar. Röntgen ve tetkikler bu randevunuzun bir parçası olabilir. Ancak tedaviye devam etmeyecek olsanız bile bu röntgen ve muayene sonuçlarınızı alarak bir başka hekimi seçebilirsiniz.
İlk görüşmede size uygulanacak tedavi alternatifleri ve bu tedavilerin bütçenize uygun olup olmadığı hakkında detaylı bir fikre sahip olmalısınız.
Bu tür bir ön araştırma sonrası size en uygun diş hekimi ile ilişki kurmak kendi sağlığınız konusunda aktif bir katılımcı olabilmek adına bir fırsattır. Sağlıklı dişlere sahip olmak size hem iş hem de özel hayatınızda olumlu bir izlenim yaratmada yardımcı olacaktır. Diş sağlığınızı korumak için rutin diş hekimi ziyaretlerini ihmal etmeyin.
Değerlendimelerele Diş Hekimleri