Balık Çeşitleri
Güncel Şub 27, 2021

Akvaryumda beslenmesinden sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden birisi olan balık, kendi içerisinde oldukça farklı çeşitleri bulunmaktadır. Özel çiftliklerde yemler ile beslenen balıkların yanı sıra, denizde avlanma ile elde edilerek balık çeşitleri sofralarımızda yerini almaktadır.
Alabalık
Salmo trutta olarak da bilinen Alabalık, Salmonida familyasında en ön planda yer almaktadır. Somon balık ile yakın akraba olduğu bilinmektedir. Salmoniade ailesinde geriye kalan kısmı oluşturan Salvelinus ile Oncorhynchus cinslerinden olan Alabalık tatlı sularda yetişmektedir. Türkiye’nin dört bir yanında kurulan çiftliklerde çok rahat şekilde satın alınarak bulunabilmektedir.
Barbunya
Mullidae familyasından olan Barbunya balığı, irili ufaklı olacak şekilde denizde yaşam sürmektedir. Çok çabuk şekilde pulu dökülebilen özelliğe sahiptir. Vücut ortasından geçen sarı çizgili ve pembe kırmızı renklere sahip iki farklı türü bulunmaktadır. Özellikle çocukların sofralarımızda çok beğendiği bir lezzet haline gelmiştir.
Çaça Balığı
Hamsi ile çok benzer görünüme sahip çaça balığı, boy bakımından 15 cm uzunluğuna kadar gidebilmektedir. Ringa balığı gibi denizlerde derin sularda yaşam sürmektedir. Ancak her yıl olmamakla birlikte kabalık bir şekilde sürüler halinde Avrupa Kıyılarında sığ sularda rastlanmaktadır.
Japon Balığı
Sazangiller ailesinden olan Japon balığı, tarihsel bakımdan geçmişi 1800’lü yıllara dayanmaktadır. Akvaryum balıkları denildiği vakit akıllara gelecek ilk isim özelliğine sahiptir. Diğer balık türlerine göre oldukça zekidir. Hafızaları kuvvetli olmasından dolayı birçok şeyi 6 ay süresince akıllarda tutabilmektedirler. İnsanlar ile çok rahat bir şekilde iletişim kurabilen sevimli bir özelliktedir.
Sazan
Akarsular ve dere yataklarında yaşam süren Sazan, avlanabilirliği kolay olmasından dolayı ülkemizde 40 cam altında boyutların tüketilmesi yasaklanmıştır. Ses dalgalarından rahatsız olan balıklar hemen reaksiyon vermektedir. Bundan dolayı balıkçılar harekete geçirmek için ses dalgaları oluşturur. Sazan balığı avlanması düşünülüyor ise, solucan, midye, hamur, mısır gibi yem çeşitleri kullanılabilir.
Lüfer
İnsanlar arasında geçmişten günümüze denizlerin efendisi olarak bilinen bir özelliğe sahip olan lüfer, 30 ile 35 cm uzunluklar arasında balık tezgahlarında göz doldurucu durmaktadır. Kabadayı bir özelliğe sahip olmasından dolayı büyük balıklara dahi kafa tutmaktadır. Lüfer sürüsünün yunus balığı sürüleri ile kıyasıya mücadele içerisinde olduğu dahi görülmüştür.